tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidigare kritik mot Apotekstjänst

Publicerad: 15 oktober 2019, 12:05

Redan 2018 höjdes ett varnande finger för att Apotekstjänst inte skulle klara leveranserna av sjukvårdsartiklar till regionerna. En av anbudsgivarna som förlorade upphandlingen valde att överklaga beslutet. Men regionerna försvarade Apotekstjänst, rapporterar Sveriges Television, SVT.

Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion SörmlandRegion DalarnaRegion VästmanlandRegion Örebro LänRegion UppsalaIvo

MW

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Det är inte första gången det stormar kring Apotekstjänst. Redan 2013 – knappt ett år efter att Apotekstjänst dragit i gång sin verksamhet med leveranser av dosfördelade läkemedel – skar det sig med flera regioner, rapporterar SVT.

Apotekstjänst som hade fått i uppdrag att leverera läkemedelspåsar till drygt 90 000 patienter i sammanlagt nio regioner, drabbades redan från start av bland annat it-problem som ledde till försenade och felaktiga leveranser. Bland annat kritiserades företaget för att ha använt ett gammalt patientregister när de skulle dela ut läkemedel. Apotekstjänst försvarade sig med att de gjort vissa fel, men ansåg inte att de hade några stora kvalitetsproblem, enligt SVT.

2014 kritiserades Apotekstjänst av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som menade att företaget saknat ett ledningssystem och den egenkontroll som krävs när man jobbar med hälso- och sjukvård, rapporterar SVT.

När Apotekstjänst 2018 vann Varuförsörjningens upphandling gällande distributionen av sjukvårdsartiklar till regionerna Uppsala, Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland överklagades beslutet av konkurrenten Onemed. Argumentet som framfördes var att Apotekstjänst just saknade den erfarenhet som behövdes för att klara verksamheten, enligt SVT.

Regionerna försvarade Apotekstjänst, och domstolen avslog Onemeds överklagande, rapporterar SVT.

Dagens Medicin söker Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev