Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidigare sjukhusdirektör föredrar den nya organisationen i divisioner

Publicerad: 11 april 2006, 12:43

Hans Rönnkvist har varit sjukhusdirektör i både Kalix och Piteå. Nu är han divisionschef och tycker att det nya systemet är bättre.


Norrbottens läns landsting gjorde om sin organisation 2001. Från att ha haft en sjukhusdirektör för vart och ett av länets fem sjukhus, bytte landstinget till ett system med divisionschefer. Hans Rönnkvist är chef för divisionen opererande specialiteter. Han är direkt underställd landstingsdirektören och ansvarar för verksamheten som sträcker sig över alla fem sjukhus. Under sig har han sex länschefer, som i sin tur ansvarar för bland annat kvinnosjukvård och ortopedi.

Hans Rönnkvist har tidigare varit sjukhusdirektör både för Kalix sjukhus och Piteå-Älvdals sjukhus, och lovordar det nya sättet att styra sjukhusverksamheten.

- Det blir en bättre överblick och kontroll över patienter som skickas mellan olika sjukhus. Nu koncentrerar vi oss mycket på att få till en bra kommunikation även mellan de olika divisionerna. Patienterna uppsöker ju ofta både till exempel röntgen och kirurgi, säger han.

Hans Rönnkvist säger att hans relation till landstingsledningen är viktig.

- Jag ser egentligen mig själv som en del av landstingsledningen, och jag har ju min arbetsplats i landstingshuset. Jag tycker egentligen att alla chefer ska se sig själv som en del av den ledningen.

Han har suttit på sin post i fem år, och tycker att den tiden har behövts för att få kläm på jobbet ordentligt.

- Jag tror inte på en för hög rotation på den här sortens chefsposter. Man behöver sitta några år för att lära sig jobbet och uträtta det man ska.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev