söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidigare sjukhusdirektör kritisk till BCG

Publicerad: 16 januari 2018, 10:55

Birgir Jakobsson.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Karolinskas tidigare sjukhusdirektör Birgir Jakobsson säger att konsulterna från Boston Consulting Group körde sitt eget race på sjukhuset och är kritisk till resultatet.

Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vårdKarolinska universitetssjukhuset

JK


I en intervju med Dagens Nyheter berättar Birgir Jakobsson om några av turerna kring Nya Karolinska Solna, NKS. Boston Consulting Group, BCG, anlitades efter en upphandling för att hjälpa till med logistiken inför flytten in det nya sjukhuset. Tanken var att bolaget skulle fungera som ett stöd till ledningen och inte arbeta med den strategiska verksamhetsutvecklingen.

– Men så snart BCG kom in på sjukhuset började de vädra sin modell med värdebaserad vård. De hade en färdig modell och den skulle införas punkt slut, säger Birgir Jakobsson till Dagens Nyheter.

Han säger att andra konsulter brukar lyssna på uppdragsgivaren men att BCG körde sitt eget race och att han i sin ”vildaste fantasi” inte kunnat föreställa sig resultatet. 2013 slängde Birgir Jakobsson ut BCG från Karolinska. Han berättar för tidningen att ledningen av sjukhuset började glida honom ur händerna. Per Båtelson valdes kort därefter till ny ordförande för sjukhusets styrelse och han arbetade, enligt Birgir Jakobsson, för att värdebaserad vård skulle införas på sjukhuset och 2015 var BCG tillbaka.

Per Båtelson förnekar att han arbetade för att få in värdebaserad vård på Karolinska. Men han tror inte att det är fel att organisera vården efter teman i stället för organspecifika kliniker.

– Det är klart att jag varit öppen för att titta på den här möjligheten. Ni håller på att vrida sönder ett begrepp, som handlar om att utnyttja modern kunskap för att optimera vård i förhållande till kostnader. Det finns absolut inget fel i det, säger Per Båtelson till Dagens Nyheter.

Relaterat material

Produktionsdirektören på Karolinska avgår

Melvin Samsom får fortsatt förtroende

Karolinska svarar om värdebaserad vård

Brist på läkarexpeditioner oroar Läkarförbundet vid NKS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev