Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidigt priskrig om Zoloft resulterade i stämning

Publicerad: 9 november 2005, 12:14

Patentutgången för läkemedelsföretaget Pfizers storsäljare Zoloft i slutet av oktober har startat en patentstrid. Pfizer stämmer ett generikaföretag för patentintrång.


Patentutgången för Sveriges mest sålda antidepressiva läkemedel, Zoloft (sertralin), den 28 oktober har lockat många företag att delta i priskriget, som Dagens Medicin tidigare rapporterat om, se nr 37/05 och 43/05.

Nu stämmer Pfizer ett av företagen, Stadapharm i Malmö. Det som retat upp Pfizer är att Stadapharm redan innan patentet för Zoloft gick ut började prisförhandla med Läkemedelsförmånsnämnden, LFN.

När är det tillåtet för andra företag att börja förhandla om priset på en generisk kopia när ett läkemedel är på väg att förlora sitt patent? Den frågan vill Pfizer att Stockholms tingsrätt ska avgöra.

- Vi vill få klarlagt vilka regler som gäller vid en patentutgång, säger Clas Lindbergson, ansvarig för läkemedel inom terapiområdet för neurovetenskap vid Pfizer.

Han menar att prisförhandling är en aktiv marknadsföringsåtgärd och  därmed inte bör vara lagligt förrän patentet har gått ut.

Kopians pris sattes i maj  Redan 20 april i år, mer än ett halvår innan patentet för Zoloft upphörde, lämnade Stadapharm in en ansökan till LFN med begäran om att Sertralin Stada skulle ingå i läkemedelsförmånen. Företaget begärde också att Apotekets inköpspris för preparatet skulle fastställas.

En dryg månad senare, den 25 maj, meddelade LFN att Sertralin Stada skulle få ingå i förmånen. Samtidigt fastställdes Apotekets inköpspris för  preparatet.

Trots att patentet på Zoloft fortfarande gällde informerades Apoteket av LFN om inköpspriset på Sertralin Stada. Informationen gick vidare till Apotekets produktdatabas.   Apoteket har skyldighet att automatiskt byta ut ett förskrivet läkemedel till det generiska preparat som har det lägsta priset. Pfizer upptäckte dock att Apoteket annonserade priset för Sertralin Stada på sin webbplats trots att Zoloft fortfarande var patentskyddat. Det ledde till att Apoteket tog bort prisinformationen.

Elisabeth Sundberg, ansvarig för Stadapharms verksamhet i Sverige, menar att branschen naturligtvis vill veta om det är tillåtet att ansöka om pris innan patentet gått ut, eller om det räknas som marknadsföring.

- Vi anser inte att det är ett patentintrång. Vi måste ju ansöka om pris för att komma ut på marknaden när patentet går ut. Annars får originalföretaget ett förlängt patentskydd i flera månader, säger Elisabeth Sundberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev