Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidigt PSA-test kan avslöja risk för allvarlig prostatacancer

Publicerad: 18 februari 2008, 16:07

PSA-testning i femtioårsåldern kan vara ett sätt att identifiera personer som senare bör screenas mer intensivt för prostatacancer. Det föreslår svenska och amerikanska forskare efter att ha studerat 21 000 blodprover från svenska patienter.


Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Det är tidigare känt att PSA-värdet vid 50 år kan förutsäga risken för senare prostatacancer. I den aktuella studien har forskare för första gången sett ett samband mellan högt PSA vid 50 år och högre risk att senare drabbas av prostatacancer i allvarlig form.

Totalt ingick 21 000 svenska män, som lämnat blodprov mellan 1974 och 1986. År 1999 hade 498 av personerna fått diagnosen prostatacancer. Av dessa var 169 diagnostiserade med en avancerad form av sjukdomen, antingen lokalt avancerad prostatacancer eller metastaserad cancer.

Två tredjedelar av personerna med sådan svårartad prostatacancer tillhörde den femtedel av studiepopulationen som haft högt PSA-värde i femtioårsåldern.

Forskarna föreslår utifrån resultaten att ett PSA-test före eller vid 50 års ålder kan användas för att identifiera vilka patienter som kan dra fördel av en senare, mer intensiv screeningundersökning.

Studien, som bland annat genomförts av forskare vid Universitetssjukhuset i Lund, publiceras i månadens utgåva av nättidskriften BMC Medicine.

BMC Medicine 2008, 6:6

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev