Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tillägg med klopidogrel minskade inte risk för hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 13 mars 2006, 11:48

ACC: Tillägg med det trombocythämmande läkemedlet Plavix (klopidogrel) är inte mer effektivt än enbart vanlig acetylsalicylsyra när det gäller att minska risken för stroke, hjärtinfarkt eller död i hjärt-kärlsjukdom. I alla fall när det gäller personer som endast har risk för hjärt-kärlsjukdom.


Det visar resultaten från en studie som presenterats på de amerikanska hjärtläkarnas stora kongress ACC, som hålls i Atlanta, USA, och pågår fram till i morgon, den 14 mars.

Charisma-studien, där över 15 000 patienter ingår presenterades i går eftermiddag, svensk tid, på kongressen.

De 15 603 patienter som ingick i studien hade antingen en konstaterad hjärt-kärlsjukdom eller flera riskfaktorer för att få sådan sjukdom. De fick antingen en kombination av klopidogrel, 75 mg om dagen, och acetylsalicylsyra, 75 till 162 mg om dagen, eller också placebo i kombination med acetylsalicylsyra.

Avsikten med studien var att studera om kombinationsbehandlingen med klopidogrel och acetylsalicylsyra var mer effektivt när det gällde att förhindra hjärtinfarkt, stroke eller förtida död av hjärt-kärlsjukdom.

Men det hade den inte, visar 28-månadersuppföljningen från studien. En liten riskminskning sågs, men den var inte signifikant.

Däremot visar studiens resultat att klopidogrel i kombination med acetylsalicylsyra hade effekt på stroke, hjärtinfarkt eller död på de personer som redan hade en konstaterad hjärt-kärlsjukdom. Klopidogrelkombinationen minskade den kombinerade risken från 7,9 procent i placebogruppen till 6,9 procent i klopidogrelgruppen.

Det fanns ingen skillnad i risken för svåra blödningar i den grupp som redan hade hjärt-kärlsjukdom. Däremot visar studien att klopidogrel eventuellt ökade risken för blödningar i den grupp som enbart hade riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Artikeln publiceras i dag online i tidskriften New England Journal of Medicine.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev