Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tillskott av selen kan öka risken för typ 2-diabetes

Publicerad: 10 Juli 2007, 10:55

Dagligt kosttillskott av selen kan öka risken för att utveckla typ 2-diabetes. Det framgår av en amerikansk studie som publiceras i nätupplagan av tidskriften Annals of Internal Medicine i dag.


Tidigare studier på djur har visat att selen kan förbättra metabolismen av glukos, och vissa forskare har framfört att selen på grund av sina antioxidativa effekter skulle kunna skydda mot diabetes.

I den aktuella studien användes data från den så kallade Nutritional Prevention of Cancer Trial, NPC, en stor randomiserad, placebokontrollerad klinisk prövning i USA som är utformad för att undersöka om tillskott av selen kan förebygga hudcancer.

Forskarna valde slumpmässigt ut 1202 deltagare som vid starten av studien inte hade diabetes. Under knappt åtta års tid fick hälften ett dagligt tillskott på 200 mikrogram selen, medan den andra hälften fick placebopiller.

Resultatet visade att 58 av de 600 som ingick i gruppen som fått selentillskott utvecklat typ 2-diabetes, jämfört med 39 av 602 i placebogruppen. Enligt forskarnas analys var den relativa risken för diabetes cirka 50 procent högre för dem som fått selentillskott. Detta gällde även efter att siffrorna korrigerats med avseende på ålder, kön, BMI och rökvanor.

Det visade sig även att de deltagare som hade högre nivåer av selen i blodet innan studien startade hade en något högre risk att drabbas av typ 2-diabetes. När det gällde de mest överviktiga hade selenintaget däremot ingen inverkan på diabetesrisken.

– Endast en studie inte kan ge ett slutgiltigt svar, men i nuläget verkar det inte som att selentillskott kan minska risken för typ-2 diabetes, i stället verkar det öka risken för sjukdomen. Men ytterligare studier behövs för att klarlägga mekanismen bakom detta, säger Salvio Stranges, som lett studien, till nyhetstjänsten EurekAlert.

Annals of Internal Medicine online

Läs även om nya identifierade gener bakom diabetes

Läs även att stress kan öka kvinnors diabetesrisk

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev