Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tillväxthormon fungerar inte som dopingmedel

Publicerad: 20 september 2007, 08:48

Dopning med tillväxthormon ger ingen ökad muskelmassa, inte heller någon ökad prestationsförmåga, visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.


Dopning med tillväxthormon har blivit vanligare inom idrotten sedan 80-talet. Tillväxthormon ger inte samma aggressiva beteende som anabola steroider, men det ger inte heller någon ”positiv” effekt, som ökad fysisk prestation, utan enbart ökad vätskebalans och minskning av kroppsfett.

– Det sker enbart en ökning av vatten utanför cellen och inte inuti, därför ser vi att muskelmassan inte ökar. När vätskebalansen ökar känns det att något händer i kroppen. Det kan vara en anledning till att de som tar ämnet känner en positiv verkan i muskler och på så sätt tror att de orkar mer, säger Christer Ehrnborg, läkare som i samarbete med docenten Thord Rosén har utfört avhandlingen.

I studien ingick 30 vältränade personer varav 20 injicerade sig varje dag under en månad med stora doser tillväxthormon. De resterande fick, utan vetskap om innehållet, sprutor med vanligt koksalt.
Christer Ehrnborg berättar att det konstgjorda hormonet är mycket likt det kroppsegna. Därför är det mycket svårt att göra metoder för att mäta denna typ av dopning.

– Det har tidigare identifierats vilka kroppsegna markörer som är beroende av tillväxthormoner. Dessa markörer finns kvar i blodet upp till två veckor. Tillväxthormoner finns enbart kvar i blodet ett dygn och är därför svåra att upptäcka i efterhand. Men på det här sättet är det möjligt att studera dessa markörer eftersom de finns kvar en längre tid än själva hormonet. Då kan vi se om dopning har skett, med andra ord om en stor mängd tillväxthormon har passerat kroppen, berättar Christer Ehrborg.

Han berättar att ett nytt dopingtest är på väg, som är baserat på metoden. Han påpekar att det ska genomgå många kontroller innan det är klart för att prövas.

Läs avhandlingen på Sahlgrenska akademins hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News