Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tillverkande företag har inte informerats

Publicerad: 21 mars 2006, 12:15

Det företag som tillverkar den apparatur som gör ST-analyser vid förlossningar har inte informerats om att sjukvården har problem med denna.


Att Socialstyrelsen går ut och varnar för riskerna med STAN är ingenting som företaget, Neoventa Medical, som utvecklat och säljer apparaterna, fått kännedom om via myndigheten.

- Nej, vi har inte kontaktats av Socialstyrelsen. Det här kom som en överraskning för oss. Eftersom vi inte har sett vilka fall som myndigheten hänvisar till är det lite svårt för mig att uttala mig om dem. Men man kan tolka det som om de inte anser att det är apparaturen som det är problem med, säger Simon Grant, vd för Neoventa Medical.

Internationellt etablerat  Företaget är internationellt etablerat och har nyligen fått apparaturen, som gör ST-analysen vid fosterövervakning, godkänd för den amerikanska marknaden. Simon Grant tycker att det finns goda vetenskapliga underlag för att metoden fungerar väl, och kan rädda många liv, under förutsättning att den som sköter fosterövervakningen är duktig på att tolka CTG-kurvorna.

Har det förekommit liknande problem med tolkningen av STAN på andra håll än i Sverige?

- Grejen med STAN är att man inte får använda det i vissa situationer, det måste användas rätt. I Holland förekom problem då de inte tolkade CTG på rätt sätt. Mer vill jag inte kommentera det här förrän jag tagit del av de fall som Socialstyrelsen hänvisar till, säger Simon Grant.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev