Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tillverkarna gillar dagens generikamodell

Publicerad: 16 oktober 2013, 10:17

Sveriges apoteksförening driver en kampanj mot dagens generikasystem, hävdar FGL och Lif som tycker att modellen fungerar bra.


Förra veckan skrev Sveriges apoteksförening en debattartikel i Dagens Industri där branschföreningen hävdade att dagens system för utbytbara läkemedel måste ses över.

Nu har branschorganisationerna Lif och Föreningen för generiska läkemedel, FGL, svarat med en egen debattartikel i Dagens Industri där de anser att Apoteksföreningen driver en kampanj mot dagens generikasystem.

Enligt Apoteksföreningen vore det en bra lösning om dagens generikamodell behölls tills priset pressats på en produkt och att apoteken sedan fick förhandla själva med tillverkarna.

Men Lif och FGL hävdar att Apoteksföreningens förslag tvärtom ”skulle innebära högre priser för patienter och det allmänna”. Detta eftersom apoteken skulle köpa billigt och sälja dyrt om de själva fick förhandla, enligt organisationerna.

I den tidigare debattartikeln skriver Sveriges apoteksförening också att prispressen inte fungerar riktigt med nuvarande modell och lyfter upp de prismönster som framkommer i en studie som föreningen beställt. Se artiklar här intill.

Men ”inget kunde vara mer fel”, anser FGL och Lif som skriver att generikautbytet skapar prissänkningar vid patentutgång på ända upp till 98 procent.

”Till sist vore det klädsamt om Apoteksföreningen kunde avhålla sig från antydningar om att det inom generikautbytet handlar om uppdelning av marknaden ”med eller utan priskartell”, som man fortfarande gör i den senaste debattartikeln”, avslutar debattörerna som påpekar att Konkurrensverket inte sett några tecken på en sådan kartell.

Relaterat material

Apoteken vill pressa priser själva

KKV: Ingen kartell

TLV ser allvarligt på rapport

Bristande prispress är anmäld till KKV

Misstänkta prismönster för generika

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News