tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tillverkarna kan få leveranskrav

Publicerad: 2 november 2012, 12:33

Foto: Photos.com

Apoteken vill inte stå ensamma med 24-timmarsregeln. Nu kan Läkemedelsverket få uppdraget att kartlägga restnoteringar och läkemedelsföretagen kan beläggas med leveransskyldighet.


Sofia Wallström föreslår i läkemedels- och apoteksutredningen att Läkemedelsverket får i uppdrag att undersöka omfattningen av restnoterade läkemedel. Apoteken har påpekat problemet, i samband med svårigheter att leva upp till den så kallade 24-timmarsregeln.

De upplever en försämring, att fler läkemedel står restnoterade i dag jämfört med tidigare.

– Vår upplevelse är att vi har fler restsituationer i dag, inte minst när det gäller periodens vara. Det kan man ju ha en viss förståelse för i och med att läkemedelsföretagen har haft kort tid för att ställa om. Att som i förslaget förlänga perioden till två månader ser jag som en bra åtgärd, även om vi hade önskat en längre period eller en förändring av modellen för generikautbytet, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat.

Men det finns inga siffror att gå på i fråga om restnoteringar, inget färdigt faktaunderlag att undersöka. Därför anser inte utredningen att det finns fog att belägga läkemedelsföretagen med någon form av leveransskyldighet redan i dag. Först måste alltså problemet undersökas närmare i en kartläggning.

– Jag tycker att en kartläggning vore bra. Det vore bra med ett underlag att utgå från för att ta fram åtgärder. Det ligger i allas intresse att få ner antalet restsituationer, säger Annika Svedberg.

Behövs det ställas krav på läkemedelstillverkarna?

– Ja, det tycker jag. Det borde kunna öka tillgängligheten och förbättra situationen för oss som apoteksaktörer och framför allt för våra kunder. Sen är frågan hur ett sådant krav ska se ut.

Läkemedelsföretagens branschorganisation Lif uppger i en kort kommentar att den inte har fakta som varken bekräftar eller dementerar uppgifter om att restnoteringar har ökat.

– Utredningens förslag om att ge Läkemedelsverket i uppgift att undersöka sakläget är därför något vi välkomnar. Det är bra att fakta kommer på bordet, säger Anders Blanck, vd för Lif.

Relaterat material

40 miljoner kronor mindre i marginal

”Sofia Wallström har inte talat med oss”

Utredaren vill ha internationella jämförelser

”Slår väldigt hårt mot de små apoteken”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev