fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tio års fängelse för grov våldtäkt mot barn

Publicerad: 7 maj 2019, 09:11

Läkaren döms till tio års fängelse för bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn samt 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn, meddelar Stockholms tingsrätt.


”Brotten har bedömts som grova bland annat med hänsyn till att han utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt barnens låga ålder”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Brotten har begåtts när mannen tjänstgjort på olika vårdinrättningar runt om i landet, samt via den digitala läkartjänsten Kry.

Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har åklagaren hävdat. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Han har också fått föräldrar som sökt hjälp via vårdappen att filma sina barns underliv vid undersökningarna. På så sätt har han gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning även mot de vuxna, har åklagaren argumenterat, och som nu tingsrätten håller med om.

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanligt i Spanien, där han kommer ifrån.

I februari meddelade Stockholms tingsrätt att den dock anser det bevisat att mannen gjort sig skyldig till ”merparten av de åtalade gärningarna”, i samband med ett beslut att läkaren skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte lidit av någon allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

”Brotten har skett systematiskt och drabbat ett stort antal brottsoffer, däribland ett femtital barn i åldern två till tolv år. Tingsrätten ser mycket allvarligt på brottsligheten som har ett straffvärde på tolv år. Det förhållandet att mannen kan antas få sin läkarlegitimation indragen påverkar dock fängelsestraffets längd vid straffmätningen. Straffet bestäms därför till fängelse tio år”, skriver tingsrätten i pressmeddelandet.

Mannen utvisas också på livstid och ska även betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor.

Texten uppdateras.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev