måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Tio gånger farligare att proffsboxas i dag”

Publicerad: 10 mars 2014, 13:13

Foto: Thinkstock

Proffsboxning har blivit mycket farligare än tidigare. Starkare idrottsutövare kan vara en anledning.


– Det är tio gånger farligare att gå in i boxningsringen i dag än vad det var på 1920-talet, sade Ingunn Rise Kirkeby, läkare vid den neurokirurgiska avdelningen på Rikshospitalet i Oslo, vid Nevrodagene i Oslo som norska Dagens Medicin rapporterar från.

Under en föreläsning gick hon igenom forskning som finns om boxning och hjärnskador. Hon berättade att det på 1950-talet hölls sex gånger så många proffsboxningsmatcher som i dag, men att antalet dödsfall är detsamma.

Ett skäl till att det har blivit farligare med proffsboxning kan enligt Ingunn Rise Kirkeby vara att idrottsutövare generellt sett är fysiskt starkare och snabbare än tidigare.

Proffsboxning är förbjudet i Norge, men den norska regeringen vill ändra på det. Ingunn Rise Kirkeby uppmanar andra läkare att tala om de medicinska aspekterna av proffsboxning, skriver norska Dagens Medicin.

I Sverige förbjöds proffsboxning 1969, men är åter tillåtet sedan 2007. Till skillnad från amatörboxning används inga huvudskydd vid proffsboxning och handskarna som används har tunnare stoppning.

Relaterat material

”Skicka notan till arrangörerna”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev