Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tio gånger fler intresserade krävs för en rättslig process

Publicerad: 18 oktober 2006, 12:04

Föreningen grupptalan mot Salus Ansvar håller sitt första årsmöte i Stockholm den 27 november. Att många sparare redan sagt ja till att flytta oroar inte initiativtagarna.


– De flesta uppfattar nog det som att det inte finns något alternativ till att flytta. Salus har ju också gått ut och sagt att villkoren försämras ytterligare för dem som stannar kvar i Salus, då är det inte så konstigt att många väljer att flytta sitt sparande, säger Erik Elmstedt, överläkare på ortopedkliniken vid Södersjukhuset i Stockholm och en av ledamöterna i föreningens interimsstyrelse.

Den senaste redovisningen från Salus Ansvar visar att av de 20 405 sparare vars erbjudande om att flytta sina besparingar från Salus Ansvar Liv till  SEB  har gått ut har 89 procent sagt ja medan 0,5 procent har tackat nej. 10,5 procent av spararna har inte lämnat något besked.

Erik Elmstedts råd till dem som får flytterbjudandet är att skriftligen svara Salus Ansvar att de vill ha mer information om förutsättningarna och därför vill ha förlängd betänketid med oförändrade villkor. Han anser också att man bör försöka rådgöra med oberoende personer som exempelvis Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Det är viktigt att veta att man kan vara medlem i föreningen även om man valt att flytta sina besparingar till  SEB  . Detta då grupptalan rör pengar som spararna berövats innan de flyttar. Samma sak gäller för pensionärer. De kan gå med fast deras pensioner betalas ut. För dem blir pensionen högre om vi vinner, säger Erik Elmstedt.

Mer pengar krävs för grupptalan
Föreningen har nu drygt 200 medlemmar som har betalat 500 kronor var. Målet är att bli minst 2 000, för att få ihop de 1 miljon kronor som behövs för att driva grupptalan i två instanser, tingsrätten och hovrätten. En god ekonomisk ställning är ett krav som tingsrätten ställer för att acceptera en stämningsansökan.

Enligt Erik Elmstedt betalas varje medlems pengar tillbaka, eventuellt med avdrag för omkostnader, om det inte blir någon grupptalan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev