Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tjänst på torpedbåt orsakade fosterskador

Publicerad: 17 januari 2006, 11:46

Personal som tjänstgjorde på en norsk torpedbåt hade ökad risk att få barn med missbildningar. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Occupational and Environmental Medicine.


Studien omfattar mer än 2000 anställda i den norska flottan, varav 62 personer hade varit anställda vid den aktuella torpedbåten under 1990-talet. Torpedbåten var utrustad med kraftiga högfrekvenssändare och under åren 1987 till 1994 var den utrustad med en sändare på 750 watt som användes för elektronisk krigföring.

Av de 62 anställda blev 50 personer föräldrar till 117 barn, varav 114 barn ingick i den aktuella studien. Av dessa barn var det 87 som blev till under eller efter förälderns anställningsperiod på torpedbåten.

Studien visar att åtta av dessa barn drabbades av missbildningar och sex barn var döda vid födseln. Samtliga barn med missbildningar hade haft pappor ombord på fartyget.   Forskarna beräknar att förekomsten av missbildningar och död vid födseln var ökad fyra gånger bland dessa barn, jämfört med barn vars pappor inte hade tjänstgjort på båten. Forskarna fann inga skillnader mellan de undersökta föräldragrupperna när det gäller livsstil, alkoholkonsumtion och rökning.

En ledarkommentar i tidskriften anser inte att det finns ett direkt orsakssamband mellan elektromagnetiska fält och risk för missbildningar, eftersom det saknas biologiska förklaringsmodeller för detta. I kommentaren konstateras dock att ytterligare studier behöver utföras för att ta reda på hur elektromagnetiska fält kan påverka barn i fosterlivet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev