Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tjänster ett medel i AT-konkurrensen

Publicerad: 11 mars 2002, 08:51

I somras assisterade studenten Martin Svensson läkarna på Ljungby lasarett. - Jag lärde mig massor. Men allt hänger på läkaruppbackningen och att man har klart för sig vad man får och inte får göra, säger han.


Förra sommaren var första gången som Ljungby lasarett anställde läkarstudenter som ännu inte uppnått behörighet för underläkarvikariat. Sju studenter assisterade läkarna på medicin- och kirurgklinikerna.   - Vi hade inte något regelrätt program utan tog fram tjänsterna efter att vi fått förfrågningar från några studenter. För oss är det ett sätt att konkurrera om AT-läkarna, säger Christina Johansson, ansvarig för lasarettets AT-läkarrekrytering.  Martin Svensson, som just hade avslutat termin åtta på läkarutbildningen i Lund, tyckte att jobbet som läkarassistent var överlägset ett vikariat som undersköterska eller vårdbiträde.

Viktigt med tid för handledning  - Jag hjälpte till med inskrivning och utskrivning av patienter. Dessutom deltog jag i ronden och assisterade på operation. Även om allt skedde under handledning, kändes det som jag drog mitt strå till stacken, säger Martin Svensson.  En förutsättning var att de ordinarie läkarna hade tid och ork att avsätta tid för handledning.  - Eftersom vi inte har så mycket studenter under terminen lider inte läkarna av den studenttrötthet som kan finnas på universitetssjukhusen, säger Claus Jörgensen, verksamhetschef på kirurgkliniken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev