fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tjernobyl bakom cancerökning

Publicerad: 30 maj 2007, 13:21

Tjernobyl bakom cancerökning Foto: Reaktorn i Tjernobyl 2006. Foto: SSI

Den ökning som skett av cancerfall i norra Sverige kan kopplas till kärnkraftsolyckan i Tjernobyl år 1986. Den teorin får nu vetenskapligt stöd i en avhandling från Linköpings universitet.


Martin Tondel, läkare och forskare i miljömedicin vid Linköpings universitet, har studerat sambandet mellan cancer och radioaktivt nedfall i Sverige efter olyckan vid kärnkraftsverket i Tjernobyl.

Hans studier har visat en liten men statistiskt säkerställd ökning av antalet cancerfall i norra Sverige efter olyckan, där nedfallet av det radioaktiva cesium-137 var som störst.

Slutsatsen i Martin Tondels avhandling är att det finns ett vetenskapligt stöd för kopplingen mellan det radioaktiva nedfallet och ökningen av antalet cancerfall.

- Frågan är viktig då den påvisade riskökningen kan komma att påverka gällande gränsvärden för befolkningen. En ökad kunskap om riskerna med radioaktiv strålning är väsentlig för strålskyddsarbetet och gör det möjligt att förebygga sjukdomar, säger Martin Tondel i ett pressmeddelande.

Läs avhandlingen "Malignancies in Sweden after the Chernobyl accident in 1986" Läs mer om olyckan i Tjernobyl på Statens strålskyddsinstituts hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev