fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tjuvtittade i hundratals journaler – döms för intrång

Publicerad: 27 oktober 2016, 09:51

Foto: Norstedts Juridik

Den läkare i Stockholm som olovligen tittade i 392 journaler döms för bland annat dataintrång.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Mannen fick en villkorlig dom och ska betala skadestånd på 10 000 kronor till åtta personer och 5 000 kronor till 108 personer. Det meddelade Stockholms tingsrätt på torsdagen. Enligt åtalet har han olovligen tittat i 392 journaler och 126 personer har drivit åtalet emot honom.

Mannen döms för både dataintrång och försök till dataintrång. Det är dock en viss mildring då åklagaren yrkat på grovt dataintrång och försök till grovt dataintrång i ett antal fall. På så sätt har domstolen gått på läkarens linje, då han erkänt brotten men motsatt sig att de skulle vara av grov karaktär.

Brotten har begåtts mellan åren 2011 och 2015. Mannen har bland annat lyckats komma över användaruppgifter till personer med tillgång till journalerna. Han har även olovligen kommit åt en annan persons e-postkonto.

– Han hade hög behörighet och var mycket tekniskt skicklig, säger Johan Bratt, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Av de 392 berörda patienterna har en handfull gett sitt medgivande i efterhand, men det läkaren döms ändå för intrång i de journalerna.

– Dataintrånget begås mot ett system. De här personerna kan inte godkänna ett dataintrång, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Bland de 392 patienterna finns även avlidna och personer som inte identifierats.

Efter att landstinget fattat misstankar mot läkaren har säkerheten stärkts för att komma in i journalsystemen.

– Nu behöver man ett e-tjänstekort och till det en specifik kod. Och nu har vi en mer systematisk uppföljning av de journaler som öppnas, säger Johan Bratt.

Uppföljningen beskriver han som "stickprov med systematik". Och e-tjänstekortet innebär att man inte bara kan använda sig av användaruppgifter för att logga in, utan man behöver även det fysiska kortet. Därtill har SLL vidtagit andra åtgärder, säger Johan Bratt, men vilka de är vill han inte gå in på.

Relaterat material

Klart med åtal mot journalläsande läkare

Läkare åtalas för dataintrång

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev