Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”TLV agerade mycket snabbt om läkemedel mot akne”

Publicerad: 6 september 2013, 11:13

Vi kommer fortsatt att arbeta utifrån målsättningen att läkemedel ska komma patienterna till del så fort det går, skriver TLV:s generaldirektör Sofia Wallström i en replik.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har enligt det regelverk  som gäller för verksamheten 180 dagar på sig att utreda om ett  läkemedel ska få ingå i subventionen. Det är angeläget att dessa  utredningar ges rimlig tid och leder till bra beslut, så att samhället  får ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till läkemedel.

Men  det finns naturligtvis undantag där vi bör agera snabbare. Ett sådant  var när Läke­medelsverket i somras godkände ett nytt läkemedel mot svår  akne. Detta ersatte det tidigare licensläkemedlet Roaccutan. Detta  skapade en situation där det inte fanns något godkänt läkemedel mot akne  som omfattades av högkostnadsskyddet. Patienter riskerade därmed att få  betala hela kostnaden för sin medicin själva eller vänta tills TLV hade  fattat ett beslut.

Vi tycker, precis som Mikael Hoffmann i  hans debattinlägg i förra veckan, att det är olyckligt att patienter  hamnar i kläm. Det är dock upp till företaget att ansöka om subvention  eftersom det endast är de som avgör om de vill låta ett läkemedel ingå i  förmånssystemet, eller inte.

När det gäller läkemedlet mot  svår akne – Isotretinoin Orifarm, agerade TLV mycket snabbt. Vi inledde  arbetet i somras, redan innan företagets ansökan var komplett.  Utredningsarbetet prioriterades mycket högt och ledde till att nämnden  för läkemedelsförmåner på sitt första möte efter sommaruppehållet  beslutade att det nya läkemedlet ska ingå i högkostnadsskyddet.

Vi  välkomnar att frågan om licensläkemedel ses över av den pågående  läkemedels- och apoteksutredningen. Vi kommer fortsatt att arbeta  utifrån målsättningen att läkemedel ska komma patienterna till del så  fort det går och till bra priser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev