Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV fick rätt i ny dom om poäng

Publicerad: 4 april 2012, 10:15

Cura-apoteket får inte ge sina kunder medlemspoäng när de köper läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, enligt en ny dom.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har förbjudit Cura-apoteket att ge sina kunder medlemspoäng när de köper läkemedel inom läkemedelsförmånen.

Apotekskedjan överklagade ärendet till förvaltningsrätten i Stockholm, som dock ger TLV rätt.

Det betyder inte att Cura-apoteket behöver ändra på något i sin verksamhet. Redan när TLV fattade sitt beslut togs all bonus på receptbelagda läkemedel bort via IT-systemet. Men företaget anser att förbudet är principiellt fel. Se artikel här intill.

Orsaken till TLV:s förbud är att poängen kan omvandlas till värdecheckar. Det innebär enligt myndigheten en rabatt på receptbelagda läkemedel, vilket är förbjudet utom när det gäller parallellimporterade läkemedel utan generisk konkurrens.

Cura-apoteket anser inte att bonussystemet innebär någon rabatt, eftersom värdecheckarna är en extra utbetalning och inte ett avdrag på priset.

Men förvaltningsrätten går på TLV:s linje och menar att det visst rör sig om en otillåten rabatt enligt läkemedelsförmånslagen, eftersom bonuscheckarnas värde bestäms av inköpen. Köper kunden läkemedel inom förmånen och får poäng så blir det därmed en prisnedsättning på dessa läkemedel, enligt domen.

Rätten hänvisar också till tidigare domar i förvaltningsrätt och kammarrätt, där ett överklagande från Kronans Droghandel som gällde kedjans medlemskort avslogs. Kronans Droghandel har nyligen överklagat sitt ärende till Högsta förvaltningsdomstolen.

Relaterat material

Poäng hos konkurrent

Oklart om vite krävs

Går vidare med kortdom

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev