lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV granskar läkemedelsavtal

Publicerad: 31 juli 2012, 11:33

TLV kräver upplysningar av Region Skåne. Detta sedan landstinget har skrivit ett rabattavtal kring läkemedlet Cimzia och sedan uppmanat apoteken att undvika parallelimport av samma läkemedel.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är inte övertygade om att Region Skåne har agerat i enlighet med lagen i samband med ett avtal med läkemedelsföretaget UCB. Avtalet gäller en rabatt på tnf-alfahämmaren Cimzia. Även region Skånes uppmaning till regionens apotek att undvika parallelimporterad Cimzia står under lupp.

TLV kräver nu att Region Skåne redovisar ”så detaljerat som möjligt” hur landstinget ämnar uppfylla sitt tillsynsansvar i enlighet med lagen om läkemedelsförmåner. TLV begär också att Region Skåne ska redovisa stöd i lagen för sin uppmaning till apoteken, uppger nyhetsbrevet Pharma Online.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, gjorde en anmälan till TLV i våras.

– Det är mycket glädjande att TLV nu går vidare och granskar hur Region Skånes agerande stämmer överens med det regelverk som gäller. Det är i våra ögon orimligt att landstingen försöker styra och kringskära apotekens verksamhet med direktavtal med läkemedelsbolag och en till synes både olaglig och högst olämplig styrning av läkarnas förskrivningsrätt, säger Johan Wallér till Pharma Online.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev