Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV har synpunkter på tidsgränser

Publicerad: 25 februari 2013, 14:52

TLV gillar den nuvarande generikamodellen och ratar förslag till internationella jämförelsepriser efter fem år.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, lämnar ett omfattande remissvar på läkemedels- och apoteksutredningens delbetänkande. Myndigheten hittar flera ”intressanta förslag” som myndigheten anser ”med fördel kan utvecklas”.

TLV tycker att internationella prisjämförelser låter som en bra idé. Men inte redan efter fem år. I stället anser TLV att 10 år en rimlig gräns. Om tidsgränsen ska läggas tidigare bör det först utredas närmare.

I kölvattnet av pågående rättsfall om rabattavtal mellan landsting och läkemedelsföretag, välkomnar TLV förslag till möjligheter för samarbetsavtal, under förutsättning att sådana avtal regleras tydligt i lag. Dessutom vill TLV att det utreds närmare vilka effekter sådana avtal kan få på det nuvarande subventionssystemet.

TLV tycker att dagens generikamodell är så bra att det finns starka skäl att ”behålla modellen i sin grundläggande utformning”. Utredningens förslag om bland annat förlängda perioder skulle bli för komplicerade anser TLV och ger egna förslag till hur modellen kan utvecklas. TLV anser att man bör titta närmare på att förlänga utförsäljningsperioderna för periodens vara i stället för att förlänga försäljningsperioderna till två månader.

”Det skulle skapa ett större handlingsutrymme för apoteken att själva påverka sin varuförsörjning”, skriver TLV i sitt remissvar.

Relaterat material

Kräver åldersgräns på generikautbyte

Konkurrensverket vill begränsa söksystem

Lif ser för stort fokus på prispress

Högre marginaler och handlingsutrymme

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News