Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV hotar apotek med vite

Publicerad: 7 juli 2010, 08:24

Om inte Kronans Droghandel genast slutar låta sina kunder använda Medmerakortet vid köp av receptbelagda läkemedel, riskerar de att få betala en miljon kronor.


Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som har beslutat att Kronans Droghandel inte får använda Medmerakortet på detta sätt.

Om inte apotekskedjan omedelbart upphör med att låta kunderna använda medlemskortet Medmera för receptbelagda läkemedel, kommer myndigheten att gå till domstol och utkräva ett vite på en miljon kronor.

– Medmerakortet används så att kunden får poäng på receptbelagda läkemedel, och kunden får sedan en värdecheck. Detta ser vi som en rabatt och rabatter är otillåtet enligt lagen, säger Mårten Kristiansen, jurist på TLV.

I lagen om läkemedelsförmåner står det att rabatter inte får ges på receptbelagda läkemedel. Anledningen till detta är att priserna ska vara desamma över hela landet. TLV ser detta som en rättvisefråga för kunderna.

– Det ska vara rättvist för kunder över hela landet, man ska inte vara beroende av vilket apotek man råkar bo nära. Om stora apotekskedjor ger rabatt på receptbelagda läkemedel kan mindre apotek dessutom inte konkurrera, säger Mårten Kristiansen.

Kronans Droghandel har tio dagar på sig att komma in med en redogörelse för vilka åtgärder de vidtagit.

Dela artikeln: