Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV hotar apotek med vite

Publicerad: 6 december 2013, 10:25

Om inte Kronans Apotek säljer periodens vara måste kedjan betala vite från och med i vår, har TLV beslutat.


I februari och mars i år undersökte Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, hur väl dåvarande Kronans Droghandel följde förmånslagen.

I de fem förpackningsstorleksgrupper som granskades sålde apotekskedjan andra varor än periodens vara så ofta att patienter och landsting fick betala sammanlagt 219 997  kronor för mycket.

”TLV har mot den bakgrunden beslutat att förelägga Kronans Droghandel vid vite att sälja periodens vara för att felförsäljningen ska upphöra”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Detta gäller från och med 1 maj 2014.

Samma typ av hot vilar över Apotek Hjärtat, som TLV gav ett vitesföreläggande redan i somras. Kedjans felförsäljning hade kostat patienter och landsting 213 961 kronor extra under de två månader som TLV granskat.

Ursprungligen skulle Apotek Hjärtats föreläggande ha gällt från 1 september, men kedjan har nu fått tidsfristen förlängd till 1 januari 2014. En satsning på information om generikautbytet riktad till de anställda har också genomförts.

– Vi har rättat oss efter föreläggandet men samtidigt har vi påpekat för TLV att vi anser att generikasystemet är för komplicerat. Vi har gett exempel på situationer där det kan uppstå svårigheter att följa regelverket utan att riskera patientsäkerheten, säger Erika Burlin Hellman, presschef på Apotek Hjärtat, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Ett eventuellt vite beräknas per förpackning och hur stort det blir beror därmed på hur stor prisskillnaden blir mellan det läkemedel som sålts och periodens vara.

Relaterat material

Kronans Apotek: Systemet måste ändras

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev