lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV kan ha räknat fel

Publicerad: 29 oktober 2012, 12:32

UPPDATERAD. Utbytesmodellen kanske inte sparar så mycket pengar som TLV tror, visar en granskning i media.


Åtta miljarder kronor om året sparar utbytesmodellen för läkemedel enligt TLV. Men i myndighetens beräkning har man jämfört med kostnaden för vad läkemedlen kostade innan patenten hade upphört.

Som Dagens Apotek har rapporterat flera gånger tidigare ställer utbytesmodellen med periodens vara till för apotekspersonal och det finns risk för att den minskar patientsäkerheten. Enligt en granskning som SVT har gjort är det också tveksamt om den modell som används är effektiv för att spara pengar.

Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, medför dagens modell med periodens vara en besparing på åtta miljarder kronor varje år. Men enligt SVT:s genomgång är det jämfört med originalpriser som den besparingen sker, det vill säga så jämför man med kostnaden innan patent har gått ut och då konkurrens saknas. När SVT undersökt sex vanliga läkemedel i de vanligaste styrkorna och förpackningsstorlekarna har två av sex minskat i pris i år och tre av sex har stigit i pris. En har ett oförändrat pris.

Apoteksföreningens vd Johan Wallér är kritisk till dagens utbytessystem.

– Det skapar stora problem med administration, logistik och tillgänglighet. När jag träffar apotekspersonal är det första de säger ofta att man måste göra något åt det här systemet, säger han till SVT.

TLV bemöter kritiken i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten är priser på generika låga om man jämför med andra länder och utbytet fungerar bra för de flesta patienterna.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev