Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV klara med principer för handelsmarginal

Publicerad: 24 februari 2009, 08:36

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är nu färdigt med sitt första förslag om principerna för de framtida apotekens handelsmarginal. Förslaget är mycket kortfattat.


TLV har presenterat förslag på principer för lönsamhet och handelsmarginalens utformning för regeringen. Myndigheten ska nu bjuda in företrädare för apoteksaktörer, läkemedelsindustrin och distributörer för att få synpunkter ”som ska leda vidare i arbetet”.

Ett slutligt förslag till handelsmarginal ska presenteras för regeringen den 1 april i år. Tills dess ska TLV också redogöra för hur aktörernas lönsamhet ska bedömas och följas upp, samt hur modellen för prissättning och utbyte av utbytbara läkemedel kan utvecklas.

Det material som TLV offentliggjort i dag, tisdag, är kortfattat och innehåller i fråga om marginalen bara några grundprinciper i sju punkter.

− I går eftermiddag redovisade vi detta och överlämnade det till statssekreterare Dan Ericsson. Vi gick inte in mer på detaljer än vad som framgår av det skriftliga materialet, säger Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör på TLV, till Dagens Medicin.

Grundförutsättningarna för utformningen av marginalen är bland annat att apotekens inköps- och utförsäljningspriser inte ska öka. Utförsäljningspriserna får inte öka på aggregerad nivå, men en viss omfördelning mellan produkter får ske.

Handelsmarginalen ska ersätta apoteken för arbete med att expediera recept och rådgivning, men får också kompensera för exempelvis lagerhållning.

Läs förslaget:

TLV:s delredovisning för omregleringen av apoteksmarknaden (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev