Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TLV misstänker inte kartell

Publicerad: 16 december 2009, 14:58

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har aldrig misstänkt någon priskartell mellan generikaföretagen – däremot osunda beteenden. Det säger Gunilla Hulth Backlund (bilden), generaldirektör på TLV, i en intervju med Dagens Apotek.


Som Dagens Medicin och Dagens Apotek i flera artiklar och en artikelserie i Dagens Nyheter nu senast illustrerat fungerar generikareformen från 2002 inte som det är tänkt. Gunilla Hulth Backlund, generaldirektör på TLV, ger nu sin syn på saken.

Hur ser ni på att systemet har kunnat missbrukas på det här sättet?

– Det är naturligtvis inte tillfredsställande. Ett utredningsarbete som vi gjorde under våren visade på beteenden från apoteken och läkemedelsföretagen som skadade systemet. Detta har sedan åtgärdats med nya regler som innebär att apoteken måste byta till det billigaste utbytbara läkemedlet på marknaden.

Vilka är egentligen ”bovarna i dramat” som du ser det?

– Apoteket och läkemedelsindustrin har ”dansat tillsammans”. Apoteket har inte alltid expedierat de billigaste läkemedlen, och företagen har anpassat sig. Båda har vunnit på det.

I vilken grad har företagens och framför allt Apotekets beteenden varit medvetna?

– Det är oerhört svårt att svara på. Någon kartellbildning mellan generikabolagen har vi däremot aldrig misstänkt.

Alla prisändringar på läkemedel fastslås ju rutinmässigt genom prisbeslut av TLV efter ansökningar från företagen. Borde inte TLV ha varit mer aktivt och nekat företag extrema prishöjningar på läkemedel som varit billigast föregående månad?

– Jag kan bara svara för vad myndigheten gjort under den period som jag arbetat här, det vill säga sedan februari i år. Nu har vi fått tillsynsverktyg och förändringar är på väg som kommer att stävja problemen.

Hur mycket pengar har kunder och skattebetalare förlorat på det här systemfelet?

– Enligt vår bedömning har systemet dränerats på 50–100 miljoner kronor om året. Systemet har fungerat allt sämre sedan 2006, säger Gunilla Hulth Backlund.

I går, tisdag, lämnade riksdagsledamoten Kent Persson (v) in en anmälan om misstänkt kartellbildning till Konkurrensverket, KKV, med anledning av artikelserien i Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev