tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV nobbar särlösningar

Publicerad: 29 januari 2016, 13:06

Jonathan Lind Martinsson, TLV.

Hur dyra får läkemedel vara? Frågan är både ekonomisk och etisk, inte minst när det gäller särläkemedel. Och det enkla svaret är att TLV inte vet.

Ämnen i artikeln:

TLV

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det konstaterade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets enhetschef Jonathan Lind-Martinsson på ett seminarium om prissättning på läkemedel som bland annat arrangerades av Dagens Medicin på fredagen.

– Det handlar om en handfull läkemedel, några av dem med mycket höga priser. Behövs det ett nationellt system? Vi på TLV tror inte att vi kan vänta på det, utan det går att använda befintliga strukturer som finns, sade han.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) föreslog nyligen ett system för särläkemedel likt det som finns i Norge, där staten står för kostnaden under de första två åren på marknaden. Beslutet är förstås i yttersta hand politiskt, men TLV nappar inte på idén.

– Vi tror inte på särlösningar. Vi tror som sagt på att man kan komma långt med befintliga lösningar och framför allt vet vi att vi inte kan vänta på ett nytt system. Vi har nya verktyg som vi kan komma ganska långt med, sade Jonathan Lind-Martinsson.

Som exempel nämnde han trepartsöverläggningar på TLV, landstingens samverkansmodell och ordnat införande.

– Vi behöver ha ett utvecklat resonemang kring betalningsvilja och bättre uppföljningsmöjligheter av sällsynta diagnoser. Detta måste vi göra i dialog med patienter, behandlande läkare och anhöriga, sade Jonathan Lind-Martinsson.

Här har TLV, landsting och industri ett delat ansvar och måste komma överens om vilken väg de ska gå.

Detta är också ytterligare ett argument för att utveckla värdebaserad prissättning, enligt TLV. Tar man hänsyn till de faktiska omständigheterna, kostar det mer att leverera sjukvård till en liten svårt sjuk patientgrupp än till en stor, påpekade Jonathan Lind-Martinsson.

– Fri prissättning är inte hållbart. Var går gränserna? Hur mycket kan ett läkemedel få kosta? Vad är rättvist och etiskt? Det enda som är säkert i dag är att vi behöver en ökad komplexitet och dynamik i beslut om pris och användning av läkemedel, sade han.

Vad är nästa steg?

– Vi behöver utveckla perspektiv på en mer differentierad betalningsvilja. Klargöra principer och ha dialog.

Relaterat material

”Staten bör bekosta särläkemedel”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev