Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV: Ny konsult inte jävig

Publicerad: 5 mars 2009, 08:23

TLV:s egen granskning av Joachim Werr är färdig. Han anses inte vara jävig.


Som Dagens Apotek tidigare rapporterat knöts nyligen läkaren Joachim Werr på konsultavtal till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Han har fått det övergripande ansvaret för TLV:s uppdrag med koppling till omregleringen av apoteksmarknaden, inklusive arbetet med att ta fram en ny modell för de framtida apotekens handelsmarginal.

Joachim Werr är även styrelseledamot i Global Health Partner, GHP, ett företag som är inriktat på högspecialiserad vård. Vd för Global Health Partner är Per Båtelson, som är styrelseordförande i statliga Apoteket AB, som i högsta grad berörs av TLV:s arbete med handelsmarginalen. Förhållandet har väckt kritik från läkemedelsindustrins branschorgan Lif.

Nu har ärendet prövats internt mot jävsregler som fyra myndigheter inom läkemedelsområdet enats om. Slutsatsen är att Joachim Werr inte kan anses vara jävig.

TLV:s jurist Leif Lundquist, som föredrog ärendet för generaldirektören Gunilla Hulth-Backlund i tisdags, menar att Joachim Werr för sitt styrelseuppdrag i GHP är faktiskt beroende av Investor, som han representerat, snarare än av Per Båtelson.

Det finns heller ingen anledning att ifrågasätta Joachim Werrs uppgifter om att han inte längre deltar i styrelsearbetet, eftersom han slutat på Investor och kommer att avgå vid GHP:s bolagsstämma den 29 april.

Därför föreligger inte någon jävssituation, enligt Leif Lundquist.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev