Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TLV överklagar dom i förvaltningsrätten

Publicerad: 19 november 2013, 10:07

En region bör inte få uppmana läkare att sätta förskrivarkryss utan medicinska skäl, anser TLV som nu överklagar en dom från förvaltningsrätten.


När läkemedlet Cimzia mot reumatism förskrivs i Skåne får regionen en återbäring på 15 procent enligt ett avtal med Läkemedelsföretaget UCB Pharma. För att få maximalt med återbäring har regionen uppmanat läkare att förskriva Cimzia och att förhindra utbyte genom att sätta ett förskrivarkryss, vilket innebär att läkaren markerar på receptet att det läkemedel som har förskrivits inte får bytas.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, anser inte att avtalet är förenligt med lagen och förbjöd därför Region Skåne att förnya det och att ingå nya liknande överenskommelser. TLV förbjöd också regionen att uppmana till att förhindra utbyte av annat än medicinska skäl.

I en dom som kom den 28 augusti gick förvaltningsrätten på TLV:s linje vad gäller förbudet att ingå prisöverenskommelser. Däremot upphävde förvaltningsrätten TLV:s förbud mot att uppmana till förskrivarkryss på annat än medicinska grunder. Det bedömdes inte ligga inom TLV:s tillsynsansvar då vilka rekommendationer som regionen via läkmedelskommittén ger till läkare regleras av Lagen om läkemedelskommittéer.

TLV har nu överklagat domen i avseendet att förbudet mot förskrivarkryss hävts.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev