Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV övervakar att priserna sänks

Publicerad: 16 september 2013, 13:18

TLV får uppdraget att hålla ordning på läkemedelsbolagens utlovade prissänkning på äldre läkemedel.


Det var för knappt två veckor sedan som överenskommelsen mellan läkemedelsföretagen och regeringen blev känd. Men först nu är villkoren offentliga.

Dagens Apotek har tidigare berättat att målet med den utvecklade takprismodellen är en besparing på 800 miljoner kronor från och med januari 2014 till och med 2017. Priserna på originalläkemedel äldre än 15 år ska sänkas med 7,5 procent.

Uppgörelsen förhindrar att staten under perioden inför internationell referensprissättning, som var förslaget i Läkemedels- och apoteksutredningen. Men ingen vet i dagsläget exakt hur stor besparingen faktiskt blir. Och för att säkerställa att besparingen hamnar i den tänkta storleksordningen får Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, i uppdrag att följa utvecklingen för priserna. TLV ska också hålla ett öga på prisutvecklingen i andra länder.

Överenskommelsen gäller alltså under förutsättning att besparingarna faktiskt realiseras, enligt regeringens godkännande av överenskommelsen.

Den procentuella sänkningen på äldre läkemedel på 7,5 procent kan vid särskilda skäl justeras för enskilda produkter. Men möjligheten ska hanteras varsamt.

Relaterat material

Uppgörelse sänker pillerpriser

Lif ser för stort fokus på prispress

Utredaren vill ha internationella jämförelser

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev