Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV:s beslut ska följas

Publicerad: 24 april 2012, 07:19

I väntan på slutlig dom måste Kronans Droghandel följa TLV:s beslut om medlemspoäng, enligt ett domstolsbeslut.


Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att avslå Kronans Droghandels yrkande om inhibition. Hade det beviljats så hade det inneburit att TLV:s beslut om vite inte fick verkställas innan ärendet var slutligt avgjort.

Vad får det för konsekvenser för er?

– Vi har börjat titta på vilka förändringar vi behöver göra, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel, till Dagens Apotek.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, förbjöd 2010 Kronans Droghandel att låta kunderna registrera medlemspoäng när de köper läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Motiveringen var att detta innebär en rabatt.

Apotekskedjan överklagade men förlorade mot TLV i förvaltningsrätt och kammarrätt. Nu har ärendet överklagats upp till sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen. Något besked om i fall domstolen tar upp frågan har inte kommit ännu.

I väntan på ett avgörande i domstol har kedjan fortsatt låta sina kunder betala med kortet Medmera Visa, även för produkter som ingår i högkostnadsskyddet.

Förutom att ansöka om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen hade Kronans Droghandel även begärt inhibition, det vill säga ett verkställighetsförbud. ”TLV:s beslut medför en betydande och irreparabel skada, bestående i omfattande administrativa åtgärder samt andra ekonomiska konsekvenser”, skriver företaget i sitt överklagande.

Men det räcker inte som skäl, anser Högsta förvaltningsdomstolen som ger TLV klartecken för beslutet om ett förbud kopplat till ett vite på en miljon kronor.

Hur tolkar ni detta inför beslutet om prövningstillstånd?

– Vi gör inga tolkningar av det, vi avvaktar och ser vad domstolen kommer fram till, säger Andreas Rosenlund.

Relaterat material

Går vidare med kortdom

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev