Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”TLV sitter med armarna i kors”

Publicerad: 27 april 2012, 08:11

Handelsmarginalen tar inte höjd för en fortsatt positiv utveckling, anser Sveriges apoteksförening.


Sveriges apoteksförening känner inte igen sin bransch när TLV hävdar att det går ekonomiskt bra för apoteken.

-En allt för dålig lönsamheten hotar en fortsatt positiv utveckling, säger Henrik G Ehrenberg, strateg på Sveriges apoteksförening.

Han menar att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, lägger för stor vikt vid att apoteken har andra inkomstkällor än läkemedel.

-Vi tycker att de är fel ute. Vi vill inte se en utveckling där schampo och andra handelsvaror subventionerar läkemedelsdistributionen, att vi måste tjäna pengar på annat för att kunna hålla våra öppettider, säger Henrik G Ehrenberg.

­ I stället önskar Sveriges apoteksförening att det läggs större tonvikt vid apotekens kärnverksamhet, för att åstadkomma ökad patientsäkerhet och ännu större tillgänglighet.

-TLV förstår inte att apoteken är en outnyttjad resurs i vårdkedjan. Ingen annan träffar patienter så ofta som apoteken. Vår specialkompetens på läkemedel borde utnyttjas. TLV bortser från sitt uppdrag att se till att vi har god läkemedelsförsörjning i hela landet genom att bara sitta med armarna i kors och tycka att allt är bra.

TLV anser å sin sida att en del av de problem som finns på apoteksmarknaden inte har med handelsmarginalen att göra. Exempelvis ser man tecken på överetablering i storstäder.

Håller ni med om det?

-Det är klart att det finns platser där man eventuellt kan prata om en överetablering. Marknaden är ung och bolagen känner sig fram efter de bästa ställena. Det kommer naturligtvis att ske en viss konsolidering av marknaden. Men om man vill se en fortsatt bättre service och tillgänglighet borde marginalen höjas.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev