fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV: Skånes avtal strider mot lagen

Publicerad: 14 januari 2013, 09:40

Foto: Photos.com

TLV har bestämt sig. Region Skånes prisöverenskommelse med ett läkemedelsföretag är inte okej, enligt myndigheten.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har filat på sitt slutgiltiga beslut ganska länge. Under tiden har rättsläget på området varit förvirrat.

Region Skåne ingick ett rabattavtal med läkemedelsföretaget UCB om TNF-hämmaren Cimzia. Regionen också ut med en uppmaning till regionens apotek att undvika parallellimporterad Cimzia.

Kammarrätten i Göteborg kom i somras fram till att Region Skånes rabattavtal om en TNF-hämmare UCB inte stred mot lagen om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen valde att inte ta upp frågan till prövning.

Men TLV anser att avtalet strider mot Lagen om läkemedelsförmåner.

– Vi tycker att det är bra att landstingen arbetar för att åstadkomma en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Vi bedömer dock att det här sättet att göra det på strider mot lagen, säger Inger Erlandsson, chef för apoteksavdelningen på TLV i ett pressmeddelande.

TLV skriver att landstingen inte får förhandla om prisnedsättningar för de läkemedel som tillhandahålls av öppenvårdsapotek och som omfattas av läkemedelsförmånerna.

Inte heller anser TLV att en uppmaning till läkare att förhindra utbyte av läkemedel är förenligt med lagen.

TLV konstaterar också att det kan finnas olika sätt att tolka lagen och ”ser gärna att man ser över lagstiftningen”, eller låter pröva saken rättsligt.

Relaterat material

TLV granskar läkemedelsavtal

Region Skånes läkemedelsavtal stoppas

Region Skåne anser att TLV har bytt fot

Förvirrat rättsläge om rabattavtal

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev