torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV spår tillväxt för apoteken

Publicerad: 1 december 2016, 13:32

Enligt TLV förbättrar apoteken sina resultat de närmaste åren, men får en minskad bruttomarginal.


År 2015 var den totala försäljningen på öppenvårdsapoteken 38,2 miljarder kronor. Enligt en prognos från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har den stigit till mellan 40,1 och 42,1 miljarder kronor 2018.

I TLV:s uppföljning av apoteksmarknadens utveckling, som publicerades i går, har myndigheten använt sig av data från E-hälsomyndigheten och Sveriges Apoteksförening samt från apoteksföretagens bokslut.

– Vår bedömning bygger också på apoteksaktörernas årsredovisningar samt information som framkommit i dialog med branschaktörer. En annan källa är den prognos för kostnader inom läkemedelsförmånen som Socialstyrelsen har gjort, säger Gunilla Rönnholm, analytiker och en av rapportförfattarna, till Dagens Apotek.

Resultatökningen förväntas drivas av ökad försäljning både på handelsvaror ökade intäkter för receptbelagda läkemedel.

Apotekens bruttomarginal förväntas däremot minska.

– Många nya receptbelagda läkemedel har högre pris och det påverkar också försäljningssiffrorna och därigenom även bruttomarginalen, säger Gunilla Rönnholm.

Enligt TLV:s rapport behövs i nuläget ingen ny översyn av handelsmarginalen då utvecklingen bedöms vara i linje med vad som förväntats. Handelsmarginalens utformning ändrades den första april i år.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev