Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”TLV vill fortsätta dialogen”

Publicerad: 30 oktober 2014, 11:37

När TLV ser över handelsmarginalen tas så många aspekter som möjligt som påverkar incitamenten att driva apotek in, skriver Christin Andersson, TLV, i en replik till Kronans Apotek.


Bör TLV ta hänsyn till apotekens lager? Lars Birkeland och Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, anser det i en debattartikel i Dagens Apotek och uppmanar TLV att se över hur vi informerar apoteken om prisändringar. De tar som exempel upp astamedicinen Symbicort.

Det stämmer att Astra Zeneca ansökt om en prissänkning på astmaläkemedlet Symbicort. Företaget valde att under TLV:s utredning snabbt genomföra prissänkningen. Totalt kommer det att leda till en besparing för läkemedelsförmånen med drygt 200 miljoner kronor årligen, pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården. Det är positivt för samhället när priserna på läkemedel kan sänkas, men om apoteken inte hinner ställa om sina lager kan det leda till problem.

Staten betalar i dag 4,5 miljarder kronor i ersättning till apoteken för att expediera receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen. Just nu pågår en översyn av handelsmarginalen där vi, i dialog med apoteksaktörerna, tar in så många aspekter som möjligt som påverkar incitamenten att driva apotek och säkerställa en god tillgänglighet till läkemedel och farmaceutisk service. En av dem är påverkan på apotekens lagervärde som till exempel effekter av patentavgångar och TLV:s subventionsgranskningar med mera.

Vårt uppdrag är att få mesta möjliga hälsa för de pengar som vi lägger på läkemedel och det är viktigt att läkemedlen är prisvärda. Varken patienter eller samhälle ska behöva betala mer än nödvändigt. Men det är också viktigt att apoteken kan planera sin lagerhållning så att patienter har god tillgång till läkemedel. Utifrån vår horisont vill vi förenkla och förbättra för apoteken att bedriva en god apoteksverksamhet.

Vi har kommit överens med apoteken om att vi ska informera dem om vilka läkemedel som kan bli aktuella för prissänkningar eller subventionsändringar i samband med att en omprövning inleds. Apoteken får sedan fortlöpande information till dess att beslut är fattat. I de flesta fallen har detta fungerat bra, men i fallet med Symbicort beklagar vi att vi inte fullt ut följt den processen. Vi vill fortsätta dialogen med apoteksaktörerna om hur vi ytterligare kan utveckla formerna för att ge bra information om förändringar i pris och subvention.

Relaterat material

deb ”Dags för TLV att ta hänsyn till apotekens lager”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev