tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TLV: Zytiga för dyrt

Publicerad: 31 maj 2012, 09:41

Läkemedlet Zytiga, som används för behandling av avancerad prostatacancer, kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Det är för dyrt, anser TLV.


Zytiga (abirateron) är godkänt för behandling av avancerad prostatacancer hos män. En klinisk studie som företaget bakom Zytiga har gjort visar bland annat att läkemedlet kan förlänga överlevnaden något samt minska smärta hos cancerpatienterna. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tycker också att Zytiga är ett ”bra och angeläget läkemedel”.

– Men priset som företaget begärt är alldeles för högt i förhållande till den nytta patienterna får, säger Rune Dahlqvist, medicinsk rådgivare på TLV i ett pressmeddelande.

Därför har TLV beslutat att inte låta läkemedlet ingå i högkostnadsskyddet.

Företaget Janssen, som tillverkar Zytiga, uttrycker i ett pressmeddelande besvikelse efter beslutet, då man hävdar att läkemedlet är både värdefullt och kostnadseffektivt.

Jan-Erik Damber, professor i urologi och regional processägare för prostatacancer i Västra Götalandsregionen, tycker att beslutet är ”oerhört trist”.

– Det beslut TLV har tagit innebär att massor av svårt sjuka prostatacancerpatienter förvägras en behandling som visat sig vara effektiv och ha lindriga biverkningar. Detta är ett flagrant exempel på att prostatacancerpatienter utsätts för negativ särbehandling i jämförelse med andra cancergrupper, säger Jan-Erik Damber i ett pressmeddelandet från Janssen.

Relaterat material

Fler medel mot svår prostatacancer på väg

Mer överlevnad vid prostatacancer med ny medicin

Lovande resultat för ny medicin mot prostatacancer

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev