Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TNF-hämmare gav mindre fördel på sikt

Publicerad: 2 april 2012, 10:20

Tilläggsbehandling med TNF-hämmare behöver inte vara det självklara valet när metotrexat inte längre hjälper vid tidig ledgångsreumatism. Konventionella – och billigare – läkemedel kan också duga bra, enligt en ny svensk studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Metotrexat är standardbehandling vid ledgångsreumatism, reumatoid artrit. Men det är mindre klart vad som är bästa tilläggsbehandling hos patienter som inte längre svarar på metotrexat.

En tidigare ettårsanalys av den svenska så kallade Swefot-studien visade att tilläggsbehandling med TNF-hämmare gav bättre klinisk effekt än konventionella antireumatiska läkemedel i denna patientgrupp.

Men fördelen med TNF-hämmare suddades delvis ut efter två år, enligt den nya analys som forskarna bakom studien nu publicerar.

Andelen patienter som kliniskt sett svarade bra på behandlingen var visserligen högre bland patienter som lottats till TNF-hämmare jämfört med dem som lottats till konventionella läkemedel, 38 procent jämfört med 31 procent. Skillnaden var dock inte längre statistiskt signifikant.

– Vi ser över tid att de konventionella läkemedlen fungerar bättre, vilket är orsaken till resultatet i studien – inte att TNF-hämmarna fungerar sämre, säger Ronald van Vollenhoven, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som är huvudförfattare till studien.

Däremot visade röntgenundersökning mindre omfattande skador på patienternas leder efter att de fått behandling med TNF-hämmare än om de fått konventionella läkemedel, en skillnad som var statistiskt signifikant.

Forskarnas slutsats av studien är att TNF-hämmare är en gångbar tilläggsbehandling hos patienter som inte initialt svarar på metotrexat.

Men den bättre kliniska effekten av TNF-hämmare efter ett år och det bättre radiologiska resultatet efter två år måste enligt forskarna vägas dels mot att den kliniska skillnaden gentemot konventionella läkemedel inte längre var övertygande efter två år, dels mot de mycket högre kostnaderna för TNF-hämmare.

Därför ser de tilläggsbehandling med konventionella läkemedel som ett adekvat alternativ i den aktuella patientgruppen.

– Det viktiga i behandlingen är att den måste individualiseras, kanske främst efter svårighetsgraden på sjukdomen men också efter patientens eventuella önskemål av behandling. Den mindre grupp patienter som inte vill ta TNF-hämmare via infusion eller injektion kan alltså oftast få bra effekt av konventionella läkemedel, säger Ronald van Vollenhoven.

Resultaten i studien baseras på 258 patienter som antingen lottats till behandling med TNF-hämmaren infliximab eller behandling med konventionella läkemedel, till exempel sulfasalazin eller hydroxiklorokin. Samtliga deltagare var över 18 år och hade haft symtom av reumatoid artrit under mindre än ett år.

Läs abstract till studien:

van Vollenhoven RF m fl. Conventional combination treatment versus biological treatment in methotrexate-refractory early rheumatoid arthritis: 2 year follow-up of the randomised, non-blinded, parallel-group Swefot trial. Lancet, publicerad online den 29 mars.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev