Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TNF-hämmare inte bättre på att minska sjukfrånvaro

Publicerad: 2 juli 2013, 07:59

Konventionella läkemedel mot reumatoid artrit var lika bra på att minska sjukskrivning som en dyrare TNF-hämmare, enligt nya svenska data i tidskriften Jama Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Resultaten bygger på en ny analys av studien Swefot, där patienter som inte svarade på initial behandling med läkemedlet metotrexat lottades till tilläggbehandling med antingen TNF-hämmaren infliximab (Remicade) eller de två orala läkemedlen sulfasalazin och hydroxyklorokin.

Vid starten av studien var sjukfrånvaron i snitt 17 respektive 16 dagar i månaden. Efter 21 månaders uppföljning hade sjukfrånvaron minskat 4,9 dagar i gruppen som fått TNF-hämmare, jämfört med 6,2 dagar i gruppen som fått konventionella läkemedel. Skillnaden mellan studiearmarna var dock inte statistiskt signifikant.

Tidigare analyser av studien har visat att patienter som lottats till infliximab fick bättre symtomlindring efter ett år. Efter två år sågs minskad nedbrytning av ledbrosk i samma grupp medan symtomlindringen var den samma i bägge grupper, se länkar här intill.

Forskarna konstaterar att de här tidigare observerade fördelarna med infliximab alltså inte innebar en fördel vad gäller sjukfrånvaro.

Totalt ingick 204 patienter i analysen. Forskarna anger ett par svagheter som kan ha påverkat tolkningen av resultaten, som att studien inte var blindad och enbart inkluderade deltagare i arbetsför ålder.

Läs abstract till studien:

Jonas Eriksson med flera. Biological vs Conventional Combination Treatment and Work Loss in Early Rheumatoid ArthritisA Randomized Trial. Jama Internal Medicine, publicerad online den 1 juli 2013. DOI:10.1001/jamainternmed.2013.7801.

Relaterat material

Trippelkombo var bra vid reumatoid artrit

Mindre fördel med TNF-hämmare på sikt

Reumatiker hjälpta av tidig TNF-behandling

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev