Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tobaksbolag slår tillbaka

Publicerad: 22 augusti 2007, 13:05

Tobaksbolaget Swedish Match anklagar en professor på Karolinska institutet för att dupera medierna och vilseleda allmänheten vad gäller snusets hälsorisker.


I ett pressmeddelande slår nu snustillverkaren Swedish Match tillbaka mot den senaste tidens rapportering kring snusets hälsoeffekter.

Det var i en stor rapport som utarbetats av en expertkommitté inom EU:s hälsodirektorat som bland andra Anders Ahlbom, professor på Karolinska institutet i Solna, slog fast att det inte finns något vetenskapligt stöd för att snus skulle minska hälsoriskerna.

Men det tycker Swedish Match är nys och påstår nu i ett pressmeddelande att Anders Ahlbom medvetet försöker vilseleda bland andra Dagens Nyheter genom att påstå detta. Enligt Lars Erik Rutqvist, medicinsk talesman på Swedish Match, sätter Anders Ahlbom sin vetenskapliga trovärdighet på spel genom dylika  osakliga och vilseledande uttalanden .

I pressmeddelandet säger dock företaget ingenting om huruvida det finns vetenskapligt stöd som visar på motsatsen, det vill säga att snus kan minska hälsoriskerna.

Det svenska fuktiga snuset har stått i centrum den senaste tiden sedan nya larmrapporter har publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Den senaste kom för bara ett par veckor sedan och visade att halterna av cancerframkallande ämnen är betydligt högre i snus än i tobaksrök, även om de ämnen som finns i snus tros vara mindre farliga än dem som finns i cigarettrök.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev