Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tobias Nilsson (KD) lämnar politiken för chefsuppdrag

Publicerad: 22 juni 2010, 09:51

Mitt i valrörelsen förlorar Göran Hägglund en av sina viktigaste medarbetare. Den 1 september börjar Tobias Nilsson (KD), politiskt sakkunnig, att arbeta för Stockholms läns landsting.


– Det finns aldrig någon bra tajming för att sluta på ett sådant här arbete. Om man väntar till efter valet är det nya förslag som ska fram och om man väntar ytterligare ett år är det en proposition som är på väg, säger Tobias Nilsson.

Vad sade Göran Hägglund när du sade upp dig?

– Han gratulerade och tyckte att det var roligt för min del. Och efter att ha diskuterat tajmingen kom vi båda fram till att det inte finns något bra tillfälle, och därför var det lika bra att ta det så snabbt som möjligt.

Det är inte så att du är rädd att förlora jobbet om ni förlorar valet?

– Nej. Jag är varken orolig för mig själv, ministern eller för alliansen. Detta är ett personligt val, jag vill bli mer operativ. Det är trots allt i landstingen som politiken omsätts i praktiken.

Tobias Nilsson kom till socialdepartementet och blev politisk tjänsteman under Göran Hägglund efter alliansens valseger 2006. Han är disputerad i nationalekonomi och har tidigare varit opolitisk tjänsteman på finansdepartementet. Den 1 september återgår han till rollen som tjänsteman då han blir chef för avdelningen för utveckling och styrning inom Stockholms läns landsting. Jobbet innebär bland annat att utveckla styrningen av sjukvården, exempelvis via olika ersättningssystem.

Tobias Nilsson har arbetat mycket med såväl kömiljarden som vårdvalet och det är också dessa båda saker som han tyckt varit roligast att få vara med och ta fram. Däremot ser han primärvården som lite av ett misslyckande.

– Jag hade hoppats att mer skulle ha hänt med primärvården. Exempelvis när det gäller organisationen, innovationer och samarbetet mellan olika professioner. En del förändring har kommit till stånd, men det finns mycket kvar att göra, säger Tobias Nilsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev