fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tolkar ska hjälpa sjuka

Publicerad: 3 oktober 2012, 11:54

Nu testas sjukvårdsrådgivning på somaliska och arabiska i Stockholm. Under fem månader finns tolkar som deltar i patientsamtalen.


Den som ringer något av de två språknumren får prata med en tolk på somaliska eller arabiska. Tolken kopplar in en sjuksköterska på Vårdguiden och stannar sedan kvar i samtalet när sjuksköterskan ger råd.

– Att få hjälp på det egna språket underlättar att hitta rätt i vården, säger Kim Nordlander, enhetschef för Vårdguiden, i ett pressmeddelande.

Tolkarna finns tillgängliga mellan 8 och 22 sju dagar i veckan. Tjänsten är öppen för alla som bor inom Stockholms län, men kommer i första hand att marknadsföras i Tensta, Rinkeby, Husby och Kista. Där bor cirka 5 000 somalisktalande och 10 000 som talar arabiska.

Projektet startade under onsdagen i Stockholms läns landsting. Den 3 december hakar Region Skåne och Västra Götalandsregionen på försöket, som avslutas den 28 februari nästa år.

Om försöket slår väl ut kan sjukvårdsrådgivning med stöd av tolk komma att erbjudas i fler landsting. Kim Nordlander hoppas även kunna utveckla tjänsten och erbjuda fler språk.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev