Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tolv personer har hittills intensivvårdats

Publicerad: 17 mars 2020, 13:56

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Sverige har hittills sju dödsfall av det nya coronaviruset och tolv patienter har intensivvårdats. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSocialstyrelsen

Sverige har nu en samhällsspridning i fler delar av landet, inte längre bara storstäderna, visar den nyaste statistiken.

– Vi börjar närma oss de nivåer som var i Kina när det började avta. Inga andra jämförelser i övrigt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid pressträffen.

Alla ansträngningar och åtgärder fortsätter nu med syfte att plana ut kurvan så att smittspridningen ska gå så långsamt som möjligt, och att skydda de äldre och riskgrupperna.

På grund av det ansträngda läget vad gäller personlig skyddsutrustning ska en beslutsprocess samverkas med regionerna under dagen i dag, tisdag, om hur personlig skyddsutrustning ska kunna fördelas mellan regionerna. Det berättade Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen hemställer till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om stöd i den fördelningsprocessen och även i att utreda om det finns andra aktörer i samhället som kan ha personlig skyddsutrustning, som sjukvården kan få tillgång till.

Krisberedskapschef Johanna Sandwall berättade också att det har ”rasat in” fantastiskta erbjudanden om utrustning till Socialstyrelsen från en rad aktörer, som myndigheten håller på att gå igenom.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev