söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tomt på allmänläkare i presidiet

Publicerad: 23 november 2018, 11:00

Läkarförbundets nya styrelse 2018 från vänster bakre raden: Saad Rammo (ny), Anders Lundberg, Sven Söderberg, Theodor Lav (adjungerad) och Elin Karlsson, Jonas Ålebring, Erik Dahlman, Thomas Lindén, Johan Styrud och Torsten Mossberg (ny), Karin Båtelson, förste vice ordförande, Heidi Stensmyren, ordförande, Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande, Sarah Jevrém och Marina Tuutma.

Foto: Cecilia Sandahl

Heidi Stensmyren fick fortsatt förtroende som ordförande för Läkarförbundet. Sofia Rydgren Stale nyvaldes till andre vice ordförande i konkurrens med allmänläkarnas favorit, Marina Tuutma.


Läkarförbundets fullmäktige har pågått 21–22 november i Stockholm.

– Jag är mycket glad och tacksam för förtroendet. Jag ser fram emot ett spännande år med en stark styrelse och fortsatt arbete för våra medlemmar i alla avseenden: professionsfrågor, villkorsfrågor och utvecklingen av hälso-och sjukvården, säger Heidi Stensmyren i ett pressmeddelande från Läkarförbundet.

Sofia Rydgren Stale, vald till andre vice ordförande efter Ove Andersson, är psykiater och ledamot i fullmäktige sedan 2014 samt ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation. Hon var nominerad av valberedningen till posten.

Distriktsläkarföreningen hade hellre velat se den egna föreningens ordförande, Marina Tuutma, som andre vice ordförande i förbundet. De framhöll vikten av att fortsätta att ha en allmänläkare i presidiet, något de hade stöd för även bland en del andra representanter på fullmäktige, skriver Läkartidningen. De stora förändringarna i primärvården angavs också som skäl för att välja Tuutma.

Het diskussion på stämman vållade, enligt Läkartidningen, två motioner från Göteborgs läkarförening, som efterlyste ett förtydligande av den partipolitiska obundenheten i förbundets centrala mediestrategi. Där borde framgå att debattartiklar och opinionsyttringar underskrivna tillsammans med partipolitiska företrädare bör undvikas, ansåg motionärerna bland annat. Bakgrunden är bland annat en debattartikel som Heidi Stensmyren skrev under på tillsammans med allianspolitiker i Göteborgs-Posten i somras och som Dagens Medicin berättat om. Motionerna avslogs till slut respektive ansågs besvarade i enlighet med förbundsstyrelsens förslag.

Efter lång debatt beslöt fullmäktige också att verka för att underläkares löner blir en prioriterad fråga för förhandlingsdelegationen.

Under stämman beslutades också att Läkarförbundet ska arbeta för att fler läkare ska leda i vården samt att fler vårdcentraler ska ledas av läkare, enligt Läkartidningen. Det inbegriper även arbete för högre lön. Förekomsten av förlängda ST- och AT-tjänster ska också kartläggas, beslutade fullmäktige, liksom vilken lönekompensation som ges för den längre tjänstgöringen.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev