Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tonåringar som läkarstudenter ses över

Publicerad: 16 oktober 2017, 05:46

Klarar du av skolan tillräckligt snabbt kan du i dag börja utbilda dig till läkare som 15-åring.

Foto: Thinkstock

En 15-åring och en 16-åring utbildar sig just nu till läkare i Sverige. Nu funderar de ansvariga för läkarprogrammen om att införa en åldersgräns.


Deras extremt unga åldrar har fått de ansvariga på landets sju läkarprogram att reagera, skriver Läkartidningen.

Hans Hjelmqvist, ansvarig för läkarprogrammet i Örebro, ska nu tillsammans med sin kollega Jan Brynhildsen i Linköping se över frågan.

– Det är extremt ovanligt. Men det räcker att det finns enstaka fall för att det måste finnas klara principer för hur det ska hanteras, säger Hans Hjelmqvist till TT.

Under den verksamhetsbelagda utbildningen, när studenterna alltså är ute i sjukvården, är det upp till verksamhetscheferna på respektive klinik om studenterna ska tas emot. Även om det är handledaren som har det huvudsakliga medicinska ansvaret innebär det i praktiken att en person så ung som 15 år ska träffa patienter.

– Har man verkligen uppnått en mognad? Man är ju faktiskt ett barn fortfarande. Det handlar mycket om vad patienterna kan förvänta sig. Vid den här typen av utbildning, när man tidigt är ute och möter patienter, måste man fundera ur både studentens, patientens och hela sjukvårdens synvinkel, fortsätter Hans Hjelmqvist.

Karin Båtelson, vice ordförande för Läkarförbundet, betonar att det är ett nytt fenomen. Det är viktigt att frågan ses över, det gäller ju flera utbildningar med patientkontakt, men åldersgränser kan dock vara en svår gränsdragning, menar hon och föreslår en slags mellanväg.

– En strikt ålder kan vara svår. Det går inte att förhindra dem från att läsa på universitet och de som är otroligt duktiga ska ju inte heller behöva bromsas i sin utbildningsiver. Men däremot kanske de inte ska göra de delar som rör patientkontakt, säger hon.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev