Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tonårsfetma ökar risk för förtida död

Publicerad: 21 maj 2008, 10:48

Tonårsfetma ökar risk för förtida död

Tonåringar som är överviktiga har rejält ökad risk att dö av hjärt-lungsjukdomar och koloncancer i medelåldern. Risken för plötslig död är också fördubblad, enligt en stor norsk studie.


Fetma ökar bland barn och unga i hela världen. För att ta reda på vad övervikt i tonåren innebär för dödligheten på längre sikt har en forskargrupp, under ledning av Tone Bjorge, professor vid Universitetet i Bergen, följt upp 227 000 norska ungdomar. De genomgick hälsokontroller när de var 14 till 19 år gamla, åren 1963 till 1975, då deras vikt och längd mättes.

Under uppföljningstiden, i genomsnitt 35 år, avled 9 650 personer. Risken att dö av bland annat endokrina och metabola sjukdomar var större för dem som var överviktiga eller feta i tonåren, jämfört med personer som var normalviktiga i tonåren.

För kvinnorna som haft högst kroppsmasseindex, BMI, i tonåren var risken att dö i ischemisk hjärtsjukdom förhöjd 2,9 gånger. För män var siffran 3,7. Även risken att dö i respiratoriska sjukdomar, tjocktarmscancer, och plötslig död var minst fördubblad.

Forskarnas slutsats är att fetma i ungdomen är kopplad till en ökad mortalitet i medelåldern.

American Journal of Epidemiology, abstract online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev