Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tonfisk orsakade akut histaminförgiftning

Publicerad: 20 oktober 2011, 14:56

Minst 20 personer har blivit histaminförgiftade av tonfisk i samband med restaurangbesök. Den typen av förgiftning kan vara vanligare än vad som är känt.


För knappt två veckor sedan rapporterade en restaurang i Stockholm  till Miljöförvaltningen och Smittskydd Stockholm om att matgästerna  blivit sjuka av att äta lunch hos dem. Matserveringen stoppades efter  att ett hundratal gäster fått tonfisk som lagats i ugn. Över 20 personer  anmälde att de drabbats av misstänkt histaminförgiftning och åtminstone  i ett fall gick den drabbade till akuten, skriver Smittskyddsinstitutet  på sin hemsida. Fisken var importerad från Senegal och har testats men  provsvaren har inte kommit ännu.

Histamin ligger bakom bara en till fem procent av de fall av  matförgiftning som rapporteras till Livsmedelsverket. Enligt  Smittskyddsinstitutet är matförgiftning på grund av histamin sannolikt  vanligare än vad som är känt. Läkaren kanske inte bedömer symptomen som  histaminförgiftning eftersom de kan verka vara allergiska reaktioner på  att patienten ätit fisk och att de drabbade inte går till doktorn om  deras tillstånd inte blir akut.

Histidin finns naturligt i fisken, oftast tonfisk och makrill, och   kan bli till histamin genom att fisken utsätts för för höga temperaturer   efter att den fångats. När köttet hettas upp tillräckligt kraftigt dör   bakterierna, men histaminet som redan har hunnit bildas blir kvar. Den   som äter av fisken blir dålig efter allt från en kvart upp till några  timmar och tillståndet håller i sig i ytterligare några timmar, men är   oftast ofarligt. Bland symptomen ingår rodnad, brännande känsla i huden,   hjärtklappning, huvudvärk, yrsel, illamående, magont eller diarré och   ibland även en brännande känsla i munnen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev