Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Toppforskare ska stärka Sverige

Publicerad: 14 maj 2014, 09:10

En halv miljard öronmärkta kronor från staten gör att fyra internationella forskare nu kan rekryteras till Karolinska institutet, KI.


Pengarna kommer från en särskild pott som Vetenskapsrådet fått av regeringen för att kunna attrahera vetenskapliga toppnamn till Sverige.

I ett pressmeddelande betecknar KI:s rektor Anders Hamsten forskarna som ”rena drömrekryteringar” som kommer att stärka KI:s och Sveriges konkurrenskraft inom life science-området.

De fyra forskarna är:

■ Patrick Sullivan, professor och forskare inom psykiatrisk genetik, i dag verksam vid University of North Carolina i Chapel Hill, USA.  
■ Sir David Lane, professor och i dag internationell vetenskaplig chef för Ludwiginstitutet för cancerforskning. Han är mest känd för upptäckten av tumörsupressorgenen P53.  
■ Cynthia Bulik, professor och forskare inom ätstörningar, i dag verksam vid University of North California i USA. Hon har bland annat visat att ätstörningar har en stark genetisk grund.  
■ Sten Eirik Jacobsen, professor och forskare inom blodbildning, tumörbiologi och stamcellsbiologi, i dag verksam vid University of Oxford i Storbritannien.

Deras tjänster är finansierade i tio år och tanken är att de ska etablera nya forskningscentrum inom respektive område vid KI. Det kommer dock att dröja upp till två år innan forskarna kan vara på plats i Sverige, enligt Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning på KI.

– Det handlar om gradvisa överflyttningar. Många kommer också att behålla verksamhet på de universitet de kommer ifrån. Sådana här ”dual positions” är en del av en trend, som vi på KI uppmuntrar, säger Hans-Gustaf Ljunggren till Dagens Medicin.

Han säger att KI redan har haft samarbete i varierande utsträckning med de fyra nu aktuella forskarna.

– Anslaget från Vetenskapsrådet gjorde att vi verkligen kunnat gå vidare med en offensiv ansats och rekrytera dem.

Under 2013 och 2014 har ett antal forskare rekryterats till svenska universitet via den speciella satsningen från regeringen. Hittills har beroendeforskaren Markus Heilig varit den enda inom det medicinska området. Han rekryterades förra året till Linköpings universtiet från National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism vid NIH, USA.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev