Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tortyrens ansikte kartlagt

Publicerad: 22 december 2008, 08:41

Vanliga människor är fortfarande beredda att orsaka andra människor svår smärta – om de blir tillsagda av en auktoritet. Det visar en upprepning av ett mycket berömt experiment från 1963.


Det är forskare vid Santa Clara University i USA som har undersökt om och i så fall hur  helt vanliga  människor är beredda att orsaka andra människor fysisk smärta om de blir tillsagda av en auktoritet.

Experimentet är en upprepning av det försök som Stanley Milgram, professor vid Yale University i USA, publicerade 1963 där han hade rekryterat frivilliga för att utföra ett  medicinskt experiment . Deltagarna visste då inte vad experimentet gick ut på. I experimentet instruerade en  vetenskapsman  de frivilliga att ge en elektrisk stöt till en annan frivillig, som i själva verket var en skådespelare, varje gång han eller hon svarade fel på en fråga.

När deltagarna gav stötar på 150 volt kunde de höra hur skådespelaren skrek av smärta. Men trots det var åtta av tio deltagare beredda att ge ännu kraftigare elchocker. Flera deltagare gick till och med så långt att de gav elchocker på 450 volt, trots att de inte längre hörde skådespelaren skrika och kunde anta att han eller hon antingen var död eller medvetslös.

I den nya studien använde Jerry Burger vid Santa Clara University ett liknande upplägg.

Det visade sig att övervägande majoritet av de 29 män och 41 kvinnor som deltog i studien var beredda att trycka på en knapp, även om detta orsakade en annan människa svår smärta. Trots skriken var 70 procent av deltagarna beredda att öka den elektriska spänningen ytterligare, något som orsakade ännu mer smärta. Ibland kom en annan skådespelare in i rummet och frågade vad det var som pågick. Trots det ville de flesta fortsätta.

Jerry Burger säger till BBC News Health att experimentet visar att människor kan göra mycket oväntade och obalanserade saker om de blir pressade av en auktoritet. Han inser att det är svårt att översätta en liknande experimentell situation till verkligheten, men säger att experimentet, åtminstone delvis, kan förklara varför till synes helt vanliga människor kan delta i brott mot mänskligheten, som folkmord, eller tortyr.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev