Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tortyrskadade kan få välja vård

Publicerad: 29 mars 2012, 13:20

Vårdval kan komma att införas inom vården av tortyrskadade flyktingar i Stockholm.


Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att Stiftelsen Röda Korsets center för torterade flyktingar får fortsatt uppdrag för vården de kommande tre åren, jämte Kris- och traumacentrum i Sverige AB.

Röda Korset förlorade i fjol upphandlingen, men överklagade och fick stöd i förvaltningsrätten. Veckans beslut innebär att nämnden följer Förvaltningsrättens dom.

I samma beslutsärende fanns en punkt om att ge förvaltningen i uppdrag att utreda om vårdval kan införas när det gäller tortyrskadade flyktingar när det nya avtalet löper ut 2015.

– Det är möjligt att vi i framtiden vill öppna för ytterligare någon enhet. Men vi är inte intresserade av att ha 20­-25 olika vårdval inom vården av tortyrskadade, säger Birgitta Rydberg (FP), förste vice ordförande i nämnden till Dagens Medicin.

Miljöpartiet reserverade sig mot att utreda vårdvalet. De är kritiska till att beslutet togs in som en punkt i ett sekretessbelagt upphandlingsärende, och tycker inte att flyktingvården är lämplig för vårdval.

– Det viktiga är att säkerställa att de får en bra behandling, säger Helene Öberg (MP).

Enligt henne kan beslutet vara Alliansens sätt att minska Röda Korsets ställning inom flyktingvården i Stockholm, något som Miljöpartiet motsätter sig.

– Röda Korset är internationellt kända och det gör att tortyroffer från hela världen har förtroende och känner sig trygga med dem, säger Helene Öberg.

Men enligt Birgitta Rydberg är beslutet att utreda vårdval inte någon reaktion på förvaltningsrättens dom att ge Röda Korset tillbaka uppdraget.

– Det är en grundinriktning vi har att pröva alla uppdrag och se var det är lämpligt och inte lämpligt att införa vårdval, säger hon.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev